Föräldrarna vill hjälpa till med bostadsköpet – vad gäller juridiskt?

Om man som förälder vill hjälpa till med pengar för att ens barn ska kunna köpa en bostadsrätt, vad är då viktigt att tänka på juridiskt? Jo, skriv antingen ett gåvobrev eller ett skuldebrev på det belopp som barnet "lånar".

Skuldebrev

I skuldebrevet regleras om det ska utgå någon ränta på beloppet, hur lånet ska hanteras om bostaden säljs, om det ska utgå någon amortering till föräldern med mera. Ett skuldebrev är också viktigt om föräldrarna har flera barn, så att det inte uppstår arvsrättsliga tvister om föräldrarna går bort innan lånet är återbetalt.

Gåvobrev

Om ni som föräldrar istället vill ge bort gåvan i form av själva bostaden eller pengar bör ni upprätta ett skriftligt gåvobrev. I gåvobrevet har ni möjlighet att tydliggöra överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Exempel på detta kan vara att gåvan inte ska anses som förskott på arv eller att gåvan ska vara enskild egendom, vilket i praktiken innebär att gåvotagaren får behålla gåvan om han eller hon i framtiden skulle separera eller skilja sig med en partner.

Om gåvan är en fastighet är gåvobrevet ett underlag för att gåvotagaren ska få lagfart, lagfart måste ansökas om inom tre månader från det att gåvobrevet har upprättats.

Behöver du hjälp med att upprätta skuldebrev och/eller gåvobrev kontakta vår samarbetspartner Arnér & Partners.

Föräldrar som bor i hyresrätt köper bostadsrätt till sina barn – vad gäller?

Om föräldrar bor i hyresrätt och köper en bostadsrätt till sitt barn, barnet äger bara en liten del av lägenheten – får föräldrarna då bo kvar i sin hyresrätt?

Det finns inget skrivet i lagen som säger att man inte får äga en bostadsrätt om man också är innehavare av en hyresrätt. Däremot kan hyresvärdar ha vissa regler som begränsar denna möjlighet. På samma sätt kan bostadsrättsföreningar begränsa detta i sina stadgar. För att bli godkänd som medlem i de flesta bostadsrättsföreningar krävs att man är bosatt och skriven där. Är man som majoritetsägare skriven på annat håll är detta naturligtvis problematiskt.

Kontakta bostadsrättsföreningen och hyresvärden för information i varje specifikt fall.

Läs mer här från Arnérs & Partners.

Fri Värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.