När gäller sambolagen – och vad innefattar den?

Sambolagen gäller för två personer som bor tillsammans permanent och har ett äktenskapsliknande förhållande. Den reglerar till största delen hur den bostad och det bohag som paret har skaffat för att använda gemensamt ska delas upp om deras samboförhållande upphör. Bohag är de saker som finns i bostaden, såsom soffa och säng. Pengar på banken eller bil räknas aldrig som bohag.

Tanken med lagen är att bostad och bohag som sambor köper för att använda gemensamt ska delas lika om samboförhållandet upphör, oavsett vem som har köpt dem. Däremot så ingår inte en bostad i bodelningen om bostaden köptes innan paret träffades.

Samboavtal

Vill man själv kontrollera vad som skulle ingå i en bodelning bör man upprätta ett samboavtal. Ett samboavtal kan kännas oromantiskt men är en enorm trygghet för båda parter och ett sätt att undvika konflikter i framtiden. Genom ett samboavtal kan man med andra ord i förväg bestämma vilken samboegendom som ska ingå i en eventuell bodelning.

Ärver inte varandra

Sambor ärver inte varandra – oavsett om man har gemensamma barn eller inte. Önskar man ärva varandra, exempelvis sin gemensamma bostad, bör man upprätta ett så kallat 'internt testamente'. Läs mer om testamente här.

Behöver du hjälp med att upprätta samboavtal kontakta vår samarbetspartner Arnér & Partners.

Fri Värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Obligatoriskt fält. Vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. Läs mer här.