Attefallshus

Har du funderat på att bygga ett Attefallshus? Kul, det kan vara en väldigt bra investering! Även om det är bygglovsbefriat så är det en hel del saker ni bör känna till och vara insatt i. Nedan kommer en massa tips!

 • Att vara väl insatt gör dig förberedd och ni undviker att vissa kostnader kan komma som en överraskning som man inte budgeterat med.
 • Det första ni bör utreda är huruvida ni önskar ha det som en komplementbyggnad (Ex garage el gäststuga) eller komplementbostadshus (permanentbostad med toa och kök). Det är lite mer att ta hänsyn till vid komplementbostadshus, exempelvis tillgänglighet och utrymningsregler, men en förutsättning om ni ämnar själva ämnar nyttja det eller hyra ut det som en bostad.
 • Kontakta kommunen direkt och beställ den typ av karta som behövs för situationsplanen vid anmälan av attefallarn. Exempelvis om det behövs Nybyggnadskarta eller Primärkarta. Nybyggnadskarta kan tyvärr kosta en del beroende på kommun (ca 6000-16000:-). En kartbeställning kan ta upp till ca 8 veckor att få, så rekommenderar att få iväg en beställning så snart som möjligt. Har du nyligen byggt hus på tomten kan du möjligtvis använda samma karta och behöver förhoppningsvis inte beställa en ny.

Välj rätt Grund

 • Det blir oftast en stor skillnad i pris om du väljer platta på mark kontra torpargrund eller en plintgrund. Grundval beror också på vad ni har för tomtförutsättningar och om ni önskar vattenburen golvvärme exempelvis.

Skicka in en anmälan

 • Även om det är en bygglovsbefriad åtgärd krävs en inskickad anmälan till kommun samt ett startbesked innan du får påbörja ett bygge.
 • Utstakning och Lägeskontroll. Krävs även för ett Attefallshus. Det vill säga kommunen vill ha bevis på att huset ligger där det ska i samband med grundarbetet. Se om kommunen har tips på utstakare du kan använda dig av.
 • Kontrollansvarig. Krävs ofta vid bygge av komplementbostadshus. Se vad som gäller i din kommun.
 • Avgift för vatten och avlopp. Om du ska bygga ett komplementbostadshus kan du räkna med att du behöver betala en extra avgift för att koppla in vatten och avlopp, ibland krävs även en till vattenmätare eller en till avloppspump beroende på vad ni redan har. Ta kontakt med kommunens VA-leverantör.

Jämför offerter

 • Jämför även mellan färdigkonstruerade hus från fabrik kontra att bygga med lösvirke. Man kan spara in många kronor med lösvirke och om du är beredd att göra en del jobb själv samtidigt som det inte är säkert att det skulle kunna bli så.
 • Slutligen kan det behövas en radonmätning och ett sotarintyg för imkanal innan ni kan få slutbesked och kan flytta in. Hör med kommunen vilka leverantörer de samarbetar med.
 • Glöm ej uppdatera hemförsäkringen när ni bygger Attefall!

Genom vårt samarbete med Söderberg & Partners har vi upphandlat en mycket konkurrenskraftig hemförsäkring som är anpassad för ditt nya boende.