Bygga Pool - Mäklarringens tips och råd

Bygga Pool

När den varma sommaren förhoppnings snart står på glänt är det nog många som drömmer om en egen pool, så gör även vi på Mäklarringen. Har du tänkt göra verklighet av dina drömmar ger vi här lite råd om vad som är bra att tänka på.

Hur mycket är det att sköta om?

Kanske den första frågan du ställer dig innan du ska bygga? Inte så mycket skulle vi svara på det. En pool behöver vinterbonas och ’öppnas’ upp varje sommar. För att vinterbona följer du poolleverantörens instruktioner, bland annat kan du behöva backspola filter och tömma ut poolen på vatten till ungefär halva nivån, har du vintertåligt glastak drar du över det, annars finns det speciella vinterplåtar som läggs över. Vid öppning behöver du då fylla på med vatten och starta igång maskineriet. Det tar ca 3h att vinterbona en pool samt öppna beroende på hur noggrann du är.

Vid normaldrift är det inte heller så mycket att sköta om, det ska kloras lite då och då, ungefär en gång i veckan beroende hur mycket det badas. Ibland kan det behövas ’chockkloreras’, exempelvis vid uppstart och om det badats extra mycket. Vill du slippa klor finns idag möjlighet till saltvattenpool eller rengöring med UV-ljus.

Dammsug poolen

Botten på poolen behöver också dammsugas på smuts då och då, idag finns det dock prisvärda dammsugarrobotar som kan hjälpa till med detta. För att minimera smuts så är det bra att dra över ett överdrag på poolen när dagen är slut, det är också viktigt för barnsäkerheten och för att eventuella djur inte ska trilla i.

Höjer det värdet på bostaden?

Svar: Generellt ja! En studie som gjorts av Poolkungen i samarbete med analysföretaget Värderingsdata har jämfört drygt 40,800 transaktioner i 16 kommuner under 2013 till 2017. Resultatet visar att de hus som har en tillhörande pool säljs i snitt för 9,3% mer.

Krävs det bygglov för att bygga pool?

Om du gräver ner en pool krävs normalt inte varken bygglov, marklov eller anmälan. Om du däremot bygger en pool ovanför mark och klär in den med exempelvis en mur eller plank kan du behöva söka bygglov.

Bygglov/Marklov/Anmälan kan behövas när:

  • Du höjer marknivån med mer än 0,5 meter
  • Du bygger altan, sätter upp plank, mur eller stödmur runt poolen, beroende på hur högt det är. Läs din kommuns riktlinjer kring detta.
  • Du sätter upp ett pooltak, fast eller skjutbart, som är över 1,2 meter.
  • Du vill ansluta poolen till det kommunala VA-nätet.
  • Din fastighet omfattas av strandskydd kan du behöv ansöka om strandskyddsdispens.

Skydd vid poolen

Enligt Boverkets byggregler krävs det skydd mot olycksfall och vattnet är djupare än 20 cm. Exempel på bra skyddsanordningar kan vara:

  • Ett godkänt poolskydd
  • Ett staket runt ’poolområdet’

Ladda ner informationsblad om barnsäker pool och trädgårdsdamm på myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hämta publikationen på msb.se, Publ.nr MSB248.

Grannar

Det finns inga regler om hur nära en tomtgräns en pool får byggas. Det är dock alltid bra att ha en god dialog med dina grannar inför bygget. Generellt gäller att allt underhåll som krävs för poolen ska kunna genomföras på den egna tomten.

En god idé är att bjuda in grannar till poolparty när bygget är klart, för grannsämjans skull!

Kontakta vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån för ett konkurrenskraftigt erbjudande.