Grönt Tak

Sedumtak-Grästak-Ängstak-Naturtak-Biotoptak, kärt barn har många namn

Har du drömt om ett grönt tak eller kanske vill dekorera en friggebod, vedbod, cykelstall eller Attefallshus för att det bättre ska smälta in i miljön? Grönt tak har många användningsområden och fördelar, vi ger dig tipsen!

Många djur och växter har svårt att finna sig till ro i våra tätt bebyggda områden. Med ett grönt tak kan vi hjälpa till att bygga upp de ursprungliga miljöerna som gynnar växter, djur och pollinatörer. Sedum innehåller växter som inte har djupa rotsystem och klarar sig med ett tunt lager jord. Förr använde man torv och gräs men det kräver ett tjockare jordlager och blir ganska tungt, därav är det sedum som gäller idag. Växterna skiftar i fina färger efter årets årstider och idag kan man hitta gröna tak på gamla timmerhus såväl som moderna radhus.

Fördelar med grönt tak

  • Gynnar biologisk mångfald
  • Pollinerande insekter välkomnas
  • Minimalt med skötsel
  • Även torra somrar återhämtar sig sedumet alltid
  • Miljösmart med naturligt ekosystem - Tar vara på nederbörden och tar upp och binder föroreningar i luften
  • Bullerdämpande
  • Isolerande effekt
  • Skyddar taket mot solens UV-strålar samt utnyttjar solenergin genom fotosyntes och avger syre
  • Ett nytt tak ökar värdet på huset!

Så lägger du taket

Först läggs en underlagspapp, likt vilket annat tak som helst, och sedan en papp som är godkänt som tätskikt. Vid takfoten monteras ett kantavslut så att vegetationen inte eroderar och en fotplåt så att överskottsvatten kan rinna ner i hängrännan. Sedan läggs en matta ut med funktionen som både ett dränerande och fukthållande lager, funktionen beroende på vilken taklutning du har. Sedan läggs den prefabricerade sedummattan ut som är det vanligaste (man kan även plantera i form av sedumsticklingar). Slutligen fyller man i skarvar och eventuella små hål med ett speciellt gödsel och bevattnas minst en gång. Sedan är det klart och man kan njuta av ett grönt fint tak från dag ett.

Ta gärna hjälp av en duktig takläggare som är specialiserad på sedum och tätskikt och levererar svenskodlat sedum som tål vårat klimat. Själva sedumet kan man montera själv men då behöver man ha ett antal händer för att lyckas få upp det på taket utan att ta sönder det.

Snabbfakta

Taklutning: Olika krav hos olika leverantörer men de flesta rekommenderar max 27 grader.

Hållbarhet: Lång livslängd

Underhåll: Minimalt underhåll, gödslas med fördel det första året. Vid torka kan du välja att addera gödsel och fukt för att snabbare få det grönt igen men behövs inte för sedumets överlevnad.
OBS! Använd rekommenderat gödsel och inte vanligt gräsgödsel.

Kostnad: Aningens dyrare per kvadratmeter än exempelvis ett tegeltak, ca 1000 kr/kvm grovt uppskattat, men beror helt på taklutning och tidigare förarbete. Bara sedumet som sådant kostar ca 370 kr/kvm. MEN om du lägger om ett tak går även sedumtak under ROT-avdrag. Ytterligare avdrag i form av ett ’Grönt avdrag’ diskuteras idag och kan komma att bli aktuellt för sedumtakläggning.

Montering: Monteras med fördel från april-oktober, undvik minusgrader.
OBS! Sedum är en färskvara och ska läggas ut samma dag som det levereras/avhämtas.

Placering: Soligt till halvskugga för bästa resultat.

Behöver ej klippas

Ett sedumtak behöver aldrig klippas, så du behöver inte oroa dig över hur du ska få upp robotgräsklipparen eller om du behöver införskaffa en get. Du behöver heller inte upp och skotta taket, tvärtom är snön ett skyddande lager för växterna. Sedum kan även planteras på mark eller murkrön.

Lycka till!