Höns hemma - bygga eget hönshus

Höns i trädgården

Drömmer du om att ha egna höns som går och sprätter runt på din tomt. Det är inte många steg innan du kan ha det så.

Börja med att ta reda på vad som gäller för just din kommun, i t ex Stockholm behöver du tillstånd, men i Göteborg och Malmö är det fritt fram.

Vill du även ha en tupp behövs det alltid tillstånd och dessa ges sällan inom tätbebyggt område.

Glöm inte att höra runt bland dina närmsta grannar så att grannsämjan inte störs.

Den roligaste delen med att skaffa höns hem, förutom att äta äggen då så klart, är att bygga hönshuset.

Gör om en gammal friggebod som står på tomten, eller har barnen vuxit ur lekstugan, använd den. Givetvis kan du också bygga helt nytt. Varje höna behöver ca 1 -2 kvm golvyta i huset. Hönsen behöver ett vinterbonat hus, med flera ut-och ingångar, fönster och en innergård som skyddar mot rovdjur. Det behövs nät över innergården så att fåglar inte kan dyka ner och ta en höna. Det behövs också nät en bit ner i marken, eller allra helst under hela huset och gården, så att ingen kan gräva sig in och ta en liten höna den vägen heller.

Få inspiration till hönshus här.

När huset står på plats är det dags att börja med inredningen. Det behövs:

  • Sittpinnar
  • Gödselbräda
  • Torv
  • Värpreden med halm
  • Golv täckt med spån
  • Mat-och vattenbehållare
  • Värmelampa

Här kan du låta din egen fantasi få utlopp. Kanske gamla grenar kan vara sittpinnar, en gamla byrå med utdragna lådor värpreden m m.

Vissa hönsraser älskar att äta rester men alla vill gärna ha säd och grönfoder. Man får prova sig fram vad de tycker om.

Hönshuset bör städas minst en gång i veckan.


När boendet nu står färdigt är det dags att skaffa de höns som ska flytta in där. Det finns många olika raser att välja i mellan. Gå gärna med i Facebook grupper på nätet för att läsa mer och få tips och idéer.

Facebookgrupp - Vi som har höns

Facebookgrupp - Allt om höns

När du har bestämt dig för ras så kontaktar du en uppfödare och köper hönsen därifrån. Var noga med att hönsen ska se ut att ha dt bra hos uppfödaren och inte verka hängiga eller har ohyra på sig

Hönor värper ägg även om det inte finns någon tupp i hönsgården.

En höna lägger i bästa fall ett ägg varannan dag.

Så sätt igång med ditt drömprojekt och få belöning i form av många goda och nyttiga ägg framöver. Kanske något av dessa recept kan smaka.