Hur stor skörd kan man få på en kvadratmeter av potatis, morötter och lök?

Flest kilo potatis, lök eller morötter på kvm jord?

En guide för hobbyodlare som vill maximera sin avkastning

Inledning

Att odla sin egna mat är ett roligt och givande sätt att spara pengar, äta nyttigt och bidra till en hållbar livsstil. Många grönsaker kan odlas i små utrymmen, som balkonger, terrasser eller pallkragar. I den här guiden ska vi fokusera på tre populära och lättskötta grödor: potatis, morötter och lök. Vi ska berätta hur du kan plantera, sköta och skörda dem, samt hur mycket du kan förvänta dig att få ut av en kvadratmeter jord.

Potatis

Potatis är en av de mest mångsidiga och näringsrika grönsakerna som finns. Den innehåller bland annat stärkelse, protein, vitamin C, kalium och järn. Potatis kan odlas i nästan alla typer av jord, men trivs bäst i en lucker, väldränerad och mullrik jord. Potatisen växer under jorden, så det är viktigt att täcka knölarna med jord eller halm för att skydda dem från solljus och skadedjur.

  • För att odla potatis behöver du potatisar som har börjat gro, eller så kallade sätt-potatisar. Du kan köpa dem i trädgårdsbutiker eller använda dina egna potatisar som har fått groddar i skafferiet.
  • Du kan börja sätta potatis i april eller maj, beroende på vädret. Välj en solig och skyddad plats för din odling. Gräv upp jorden och blanda den med kompost eller gödsel. Dela potatisarna i bitar med minst ett öga (grodd) på varje bit. Lägg bitarna med ögat uppåt i ett mönster med 30 cm mellanrum. Täck dem med 10 cm jord.
  • Vattna potatisarna regelbundet, men inte för mycket. När blasten börjar växa upp, lägg mer jord eller halm runt stjälkarna för att täcka knölarna. Detta kallas att jordfasta eller täcka potatisarna. Upprepa detta några gånger under säsongen.
  • Du kan börja skörda potatisarna när blasten vissnar, vilket brukar ske i juli eller augusti. Gräv försiktigt upp potatisarna med en grep eller en spade. Låt dem torka i solen några timmar innan du förvarar dem på en sval och mörk plats.

En kvadratmeter jord kan ge mellan 2 och 5 kilo potatis, beroende på sort, jord och skötsel.

Morötter

Morötter är en annan nyttig och smakrik grönsak som är rik på betakaroten, vitamin A, kalium och fibrer. Morötter kan odlas i de flesta jordar, men trivs bäst i en sandig, lucker och djup jord. Morötterna växer under jorden, så det är viktigt att rensa bort ogräs och hålla jorden fuktig.

  1. För att odla morötter behöver du morotsfrön, som du kan köpa i trädgårdsbutiker eller beställa på nätet. Du kan börja så morötter i mars eller april, beroende på vädret. Välj en solig och skyddad plats för din odling. Gräv upp jorden och blanda den med kompost eller gödsel. Gör små fåror med 2 cm djup och 15 cm mellanrum. Strö fröna jämnt i fåror och täck dem med ett tunt lager jord.
  2. Vattna morötterna försiktigt, men ofta. Håll jorden fuktig, men inte blöt. När fröna gror, gallra ut de svagaste plantorna så att det blir 5 cm mellan varje morot. Rensa bort ogräs regelbundet.
  3. Du kan börja skörda morötter när de har nått önskad storlek, vilket brukar ta mellan 2 och 4 månader. Dra upp morötterna med handen eller använd en grep eller en spade. Borsta av jorden och klipp av blasten. Förvara morötterna på en sval och mörk plats.

En kvadratmeter jord kan ge mellan 3 och 6 kilo morötter, beroende på sort, jord och skötsel.

Lök

Lök är en aromatisk och mångsidig grönsak som kan användas i många maträtter. Den innehåller bland annat svavelföreningar, vitamin C, folat och antioxidanter. Lök kan odlas i de flesta jordar, men trivs bäst i en väldränerad och näringsrik jord. Löken växer delvis över jorden, så det är viktigt att hålla jorden lös och luftig.

  1. För att odla lök behöver du lökfrön eller lökplantor, som du kan köpa i trädgårdsbutiker eller beställa på nätet. Du kan börja så lök i mars eller april, beroende på vädret. Välj en solig och skyddad plats för din odling. Gräv upp jorden och blanda den med kompost eller gödsel. Gör små hål med 2 cm djup och 10 cm mellanrum. Lägg ett frö eller en planta i varje hål och täck dem med jord.
  2. Vattna löken regelbundet, men inte för mycket. Håll jorden fuktig, men inte blöt. När löken börjar växa, luckra upp jorden runt dem och rensa bort ogräs. Låt en del av löken sticka upp över jorden.
  3. Du kan börja skörda löken när blasten börjar gulna och falla, vilket brukar ske i augusti eller september. Dra upp löken med handen eller använd en grep eller en spade. Låt dem torka i solen några dagar innan du förvarar dem på en sval och torr plats.

En kvadratmeter jord kan ge mellan 4 och 8 kilo lök, beroende på sort, jord och skötsel.

Sammanfattning

I den här guiden har vi gått igenom hur du kan odla potatis, morötter och lök på en kvadratmeter jord. Vi har gett dig tips om hur du kan plantera, sköta och skörda dessa grönsaker, samt hur mycket du kan förvänta dig att få ut av din odling. Vi hoppas att du har fått inspiration och motivation att prova på att odla din egen mat. Det är inte bara roligt och givande, utan också bra för din hälsa och miljön.