Odla egna jordgubbar

Sugen på egenodlade färska jordgubbar till nästa sommar? Då föreslår vi att du tar en paus från solstolen och badstranden och istället ägnar en stund åt att förbereda inför nästa års jordgubbsskörd. Planterar du jordgubbsplantorna nu i juli och början av augusti kommer de att ge full skörd redan nästa år.

Bäst tid att plantera jordgubbar

Lars Gensmann Nilsson äger och driver Dalaplantor. Lars har mer än 40 års erfarenhet av att odla jordgubbar och ger sina bästa tips för att lyckas med sina gubbar.

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer. 

– Det går även bra att plantera jordgubbsplantorna på hösten eller våren, men då blir det bara en liten skörd första säsongen.

Praktiska planteringstips för jordgubbar

Jordgubbar fungerar utmärkt både att plantera direkt i jorden och i pallkragar. Välj ett soligt, lugnt och varmt läge för rikligast skörd. Radavståndet bör vara 50-60 cm och räkna med 25 centimeter mellan plantorna. Plantera grunt och sätt plantorna på samma djup som de har stått i krukan. Se till att marken är fri från ogräs och grundgödsla gärna vid plantering. Det går även bra att gödsla plantorna senare, men då är det lätt att det glöms bort.

I år har det varit – och är – ovanligt varmt och torrt i stora delar av Sverige. Invänta därför ett rejält regn innan du planterar och kontrollera att jorden är fuktig när du planterar. Vattna alltid nysatta plantor! Att odla i pallkrage kräver mer vattning än om plantorna sätts i marken.

Odlingstips till våren

Se till att hålla ogräset borta. Täck gärna öppen jord med halm så att inte jordgubbarna möglar. Vill du inte dela dina jordgubbar med fåglarna är även ett nät över att rekommendera.

För tidigare skörd kan du täcka hela odlingen med fiberduk. Duken tas bort när plantorna blommar så att bin och andra insekter kommer åt att pollinera. Vattna plantorna vid behov.

Olika sorters jordgubbar

Har du ett stort trädgårdsland kan du gärna välja olika sorter för bättre spridning av skörd. Det finns både tidiga, mellan och sena sorter. Är utrymmet begränsat är det kanske bättre att plantera sorter som mognar ungefär samtidigt, annars blir det så lite av det. Här är några exempel på goda och bra sorter:

- Tidiga sorter: Flair, Honeoye, Rumba.
- Medeltidiga sorter: Sonata, Polka.
- Sena sorter: Florence, Malwina.

Jordgubbsplantor ger bäst skördar de tre första åren. Därefter blir skördarna mindre och därför är det läge att plantera nya plantor då.

Källa: Blomsterfrämjandet