Så slipper du röran – förvara smartare

Under pandemiåren har de flesta tillbringat mer tid i sina hem än någonsin och många har vid något tillfälle känt frustration över oordning eller stök. För att minska huvudvärken ger Mäklarringen tips på hur du enklast rensar undan och skapar nya förvaringslösningar i hemmet.

En överbelamrad diskbänk, leksaker i drivor och kläderna i en hög på golvet – till och med den mest ordningsamme har antagligen suckat över sitt stökiga hem någon gång. Faktum är att förvaring, eller snarare brist på bra förvaringsmöjligheter, är ett av svenskarnas vanligaste problem i hemmet. Enligt Elfas förvaringsrapport från i våras är fler än var tredje svensk missnöjd med sina nuvarande förvaringslösningar. Genom följande enkla tips kan du få ordning på hemmet och därigenom trivas bättre.

Röj med strategi

Börja med att rensa, men gör det effektivt. Sätt en tidsbegränsning – annars finns det risk att du tar dig vatten över huvudet och tröttnar. En timme åt gången brukar vara lagom. Börja med de saker som du inte har något särskilt känslomässigt band till, de är lättare att slänga, sälja eller ge bort. Om du känner stark samhörighet med alla dina saker kan du skaffa dig en 6-månaderslåda. I den lägger du alla saker som du är tveksam till om du behöver och antecknar datumet. Efter sex månader öppnar du lådan och funderar igen – då brukar beslutet vara lättare att ta.

Förvara smartare i vardagsrummet

Om du bor på liten yta, eller har väldigt mycket saker, kan det vara svårt att hitta förvaringsplatser – men genom lite kreativitet går det nästan alltid att hitta lösningar. Många upplever till exempel rummens hörn som svårinredda och det gör att stora ytor i många hem inte används. Hörnhyllor är ett enkelt sätt att ta till vara på dessa outnyttjade kvadratmetrar. Ett annat tips är att tillverka platsbyggda skydd runt dina element. Utöver att skydda dig och andra mot eventuella brännskador skapar du en helt ny yta som du kan förvara saker på.

Minska förvaringsstressen i sovrummet

Byt ut nattduksbordet i sovrummet mot ett skåp. Till skillnad från ett traditionellt nattduksbord får du då möjligheten att stoppa undan saker som böcker, sladdar och glasögonfodral som annars ger ett stökigt intryck när de ligger på bordskivan. Ett annat tips är att ha hjulförsedda förvaringslådor under sängen som enkelt kan dras ut och skjutas in vid behov.

Tänk utanför ramarna i hallen

För att få plats med fler saker i hallen kan du till exempel sätta upp hyllor ovanför eller vid sidan om dörrkarmarna. Genom att måla dem i samma färger som väggen undviker du att den lösningen gör att hallen känns stökig eller trång. Om du vill göra det ännu mer diskret använda matchande lådor för alla saker som du vill ha på hyllan.

Börja idag

Att få ordning på sitt hem är inget som görs i en handvändning och vårt tips är att göra lite i taget. Om du tänker att allt ska göras på en och samma gång slutar det ofta med att knappt något blir gjort. Tänk noga igenom vad du vill uppnå och gör det i etapper, men börja idag – om du skjuter på projektet är det risk att du aldrig kommer igång.