Sök på Mäklarringen

Köpa bostad - så här går det till

Mäklarringens köpguide hjälper dig genom hela processen

Det finns många väsentliga saker att tänka på när du ska köpa ett nytt hem. Saker som undersökningsplikt, lån, budgivning, köpeavtal och kommunal fastighetsavgift kan vara främmande. Därför har vi gjort en guide som förhoppningsvis ger dig klarhet i hur köpprocessen går till, allt för att du ska känna dig trygg när du köper ett nytt hem. Vi på Mäklarringen hjälper dig gärna i kontakterna med banker, försäkringsbolag, jurister samt besiktningsmän, lokala flyttfirmor och städbolag samt stylister. Vi kan helt enkelt ta hand om de tunga och svåra bitarna, så du kan ägna dig åt allt det roliga i att skaffa ett nytt hem.

KÖPGUIDE

1. Hitta Hem

Hitta Hem

Det tar tid att hitta hem

När du bestämt dig för att köpa ett nytt hem är det dags att se dig omkring. Sök efter ditt nya hem via vår hemsida, Internet, lokaltidningar och mäklarkontor. Gå på visningar, läs bostadsbeskrivningarna och ställ många frågor.

Du kan dels söka bland de hem vi har till salu och dels besöka Boneo och Hemnets hemsida, där du får tillgång till Sveriges största databas för bostäder. Där finns tiotusentals lägenheter och fastigheter till salu över hela landet. Vi hoppas att du hittar hem.

2. Visning & Undersökningsplikt

Visning & Undersökningsplikt

Undersök och fråga om allt på visningen

När du går på visning får du en objektsbeskrivning, vilket är ett dokument som beskriver fastigheten eller bostadsrätten och vad som ingår i köpet. Läs det noga och passa på att ställa alla dina frågor vid visningen.

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket betyder att du har ansvaret för att undersöka den nya bostadens kondition. Du förväntas göra en grundlig undersökning av bostaden och när du köper en fastighet gör du bäst i att anlita en certifierad besiktningsman med ansvarsförsäkring. Köper du en bostadsrätt ska du känna till föreningens ekonomi, framtida planer och du måste även bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen. Undersökningsplikten innebär att säljaren inte kan göras ansvarig för fel och brister som köparen har möjlighet att upptäcka. 

Köpare och säljare har ofta olika uppfattning om vad som är fast och lös egendom. Säljaren förväntas lämna kvar saker som är avsedda för ”stadigvarande bruk” såsom brevlåda, duschkabin, garderober, vitvaror och persienner. Om övrigt möblemang ska lämnas bör det stå med i avtalet. Prata med din lokala mäkare för mer information i frågan. 

3. Boendekostnad

Boendekostnad

Vad kommer det att kosta, egentligen? Gör vår enkla boendekostnadskalkyl

Ska du köpa ett nytt hem? Då är det bra att göra en boendekostnadskalkyl.

Gör vår bokalkyl på länken nedan där du med hjälp av några enkla steg räknar fram ett ungefärligt prisläge för ditt nya boende. För en mer ingående boendekostnadskalkyl bör du vända dig till din bank eller till någon av våra mäklare.

Boendekostnadskalkyl

4. Lånelöfte & Ränta

Lånelöfte & Ränta

Ha lånelöftet klart, så du vet vad du har att röra dig med!

Eftersom lånelöftet ibland kan dra ut på tiden är det bra att ta kontakt med banken i ett tidigt skede. Ofta sätter banken en övre gräns för storleken på ditt lån med hänsyn till din övriga ekonomi. På så sätt vet du hur högt du kan bjuda i en eventuell budgivning. Givetvis gör våra mäklare en personlig boendekalkyl utifrån dina specifika förutsättningar. Om du inte själv har några bankkontakter kan din lokala mäklare guida dig. 

För dig som köper en fastighet kan ytterligare kostnader tillkomma såsom lagfart, pantbrev och kommunal fastighetsavgift efter köpet. Vi hjälper dig gärna med att göra en kalkyl över alla tillkommande kostnader.

5. Budgivning

Budgivning

Säljaren avgör vem som vinner budgivningen

Är ni flera spekulanter på ett hem avgör ofta en budgivning vem som blir den lyckliga köparen. Säljaren och mäklaren bestämmer förutsättningarna för budgivningen.

Öppen budgivning är vanligast. Köparen lämnar då sitt bud till mäklaren som redovisar buden både till säljaren och till spekulanterna. Du som köpare har då chansen att bjuda över. Buden är aldrig juridiskt bindande, inte ens om de lämnas skriftligt. Men det hör till god affärssed att stå för sitt ord.

Vid en sluten budgivning får du som spekulant en viss tid på dig att lämna ditt bud. Buden är hemliga för spekulanterna och mäklaren redovisar slutligen alla buden för säljaren.

Det är alltid säljaren som slutligen avgör vem som får köpa hemmet. Högsta budet behöver alltså inte leda till affär, även om det oftast blir så.

6. Kontraktsskrivning & Tillträde

Kontraktsskrivning & Tillträde

Budgivningen är över när du skrivit på

Affären säkras när ett formellt köpeavtal skrivs. Du som köpare måste i detta skede kunna visa mäklaren att du kan finansiera köpet, antingen med egna medel eller genom lån. Banken kan ge dig ett lånelöfte som visar att finansieringen är klar.

Köper du en bostadsrätt måste du även bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen. Vid överlåtelse av fastighet är det viktigt att du vet vilka servitut, inteckningar eller andra förutsättningar som fastigheten har.

Villkor för köpets genomförande som besiktning och lån skrivs ofta in i kontraktet och handpenning betalas, i regel, i samband med att köpeavtalet skrivs. Resten betalas på tillträdesdagen. Tillträdet sker på ett mäklarkontor, köparens bank eller ibland i nya bostaden.

Efter köpet är det många dokument som ska sparas. Vi sammanställer ditt köp i en bopärm som gör det enkelt för dig att hålla reda på dina viktiga papper. Vi finns självklart också till hands om du har andra frågor och funderingar efter att affären har avslutats.

Innan tillträdet

Här har vi samlat alla våra erbjudanden som vänder sig till dig som kund hos Mäklarringen.

 

Vi på Mäklarringen önskar stort grattis till ditt nya boende!

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Ett urval av våra objekt

Upptäck mer från Mäklarringen

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.